20.5.2018

Meidän piha ja sen ensimmäisen talven kärsimät tuhot

DSC_6684
DSC_6683
DSC_6685
DSC_6686
DSC_6687
DSC_6688
DSC_6689
Näiden muutaman kesäisen viikon jälkeen on taas aika katsastaa pihaan. Meidän pihalla on takanaan ensimmäinen talvi ja olemmekin saaneet jännittää miten kasvit ovat talvesta selviytyneet.

Meidän piha ja talven tuhot

Viime keväänä pihaamme istutettiin nurmikon lisäksi tuija-aita ja kolme näköestetuijaa, kaksi omenapuuta sekä pikkusyreeni. Tonttimme rinne sai kivien lisäksi tuiviota, vuorimäntyä ja pallotuijia. Täällä kirjoittelinkin keväisistä pihahommista. Talvella piha sai olla rauhassa, ei siellä juurikaan edes kävelty vaan leikit suuntautuivat muualle.

Lopputalvesta saimme kutsumattomia vieraita kun rusakot olivat käyneet vierailulla omenapuillamme. Kanaverkot oli laitettu puiden suojaksi jo syksyllä, ja hankikannon ja liian lyhyen verkon myötä rusakot saivat vatsaan täytettä turmiollisin seurauksin. Siitä päivästä asti olen arvuutellut puiden kohtaloa, haluten tietää mahdollisimman pian miten puiden käy. Kaivaako puut maasta ja hankkimalla uudet vai olisiko puut selvinneet tästä hyökkäyksestä.

Toivoni nousivat tässä hetki sitten kun puut alkoivat vihertää. Mutta toivoni ja intoni laantui nopeasti kun tarkastelin puita lähemmin. Kaikki uusi kasvu oli rusakon syömäkohtien alapuolella ja yläpuolelta puut ovat kuivia ja ilman elämää. Joten lähiviikkoina marssin puutarhaliikkeeseen ostamaan uudet puut ja ensi kerralla hoidamme suojauksen paremmin.

Tuija-aita ja pihan kolme tuijaa näyttävät selvinneen talvesta hyvin. Suojat on nyt poistettu kun pihakaivo on sulanut. Rinteen tuiviot ja vuorimännyt ovat nekin selvinneet talven pakkasista hyvin, sen sijaan pallotuijien kohtalo näyttää huonolta. Yksi pallotuijista oli puoliksi ruskea jo viime kesänä, ja siitä olemmekin pihan tehneelle yritykselle kertoneetkin. Pallotuijat olivat myös pieni riski, niistä sanottiin etteivät välttämättä tässä selviä. Nyt neljä viidestä pallotuijasta näyttää melko surkealta.

Tulevana perjantaina saamme ammattilaiset paikalle, sillä sopimukseemme kuului ensimmäiset kevätleikkaukset, joten pihan tehnyt yritys tulee suorittamaan leikkaukset. Omenapuiden suhteen olen menettänyt toivoni ja niiden kohtalo näyttää selvältä, mutta noista pallotuijista en ymmärrä hölkäsenpöläystä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihanaa kun löysit tiesi tänne! Kommentit ovat blogin suola, jätä toki merkki käynnistäsi!