29.3.2018

Kolme vinkkiä taloudenhallintaan

DSC_6578
Marimekko Flower vase
Ajattelin jakaa teille kolme helppoa vinkkiä, joiden avulla voi saada hallittua rahankäyttöä. Jokainen meistä varmastikin haluaa rahan suhteen päästä vähän vähemmällä ja jättää jotain sukan varteen isompia hankintoja silmällä pitäen.

1. Pidä menoista kirjaa
Kun mieheni ehdotti tätä reilu vuosi sitten, olin aika kauhuissani. Asuntolainaa hakiessamme olimme miettineet tarkasti minkälaiset menot luultavasti ovat kuukausittain. Rahaa tuntui kuitenkin menevän enemmän kuin olimme olettaneet, mutta mihin, sitä emme tienneet. Joten vuoden vaihtuessa meillä alkoi menojen tarkka kirjaaminen. Tätä piti jatkaa jokuinen kuukausi, mutta loppujen lopuksi jatkoimme sitä koko vuoden. Jokaisesta ostoksesta otettiin kuitti ja ne kaikki laitettiin laskentataulukkoon. Aluksi tuntui melko työläältä hommalta (vaikka mies hoiti taulukoinnin, minun piti vain ojentaa kuitit), niin tähänkin automatisoitui vuoden aikana.

Sovimme, että toistaiseksi emme varsinaisesti ala kiristämään kukkaron nyörejä, mutta kyllä sitä tuli varmasti tarkemmin mietittyä ostoksia. Varsikin kun alkoi näkemään niitä summia, mitä oikeasti kaikkeen kuluu. Kyllä sitä tuli jonkinmoisia järkytyksiä koettua ja joka kuukausi tuntui olevan "ylimääräisiä" menoja. Kuten synttäreitä, vakuutuksia jne. Näitä vain on ympäri vuoden, vaikka sitä odottikin sitä kuukautta kun ei olisi näitä ekstramenoja.

2. Ruokahankintojen suunnitelmallisuus ja Kauppakassi -palvelu 
Tässä minulla on edelleenkin opeteltavaa, mutta tähän pyrin. Eli suunnittelemaan viikon ruuat etukäteen ja tekemään niistä Kauppakassi -tilauksen. Joidenkin mielestä kuulostaa hassulta maksaa siitä, että joku kerää ostokseni minulle, mutta on se kyllä helppoa ja vaivatonta! Vaikkakin kyllä se suunnittelun ja klikkailun vaiva pitää silti edelleen tehdä. Tämä tuo kuitenkin selvää säästöä, sillä lähikaupan hinnat ovat korkeammat kuin suuren marketin ja valikoimasta ei läheskään aina löydy edullisempaa rinnakkaistuotetta.

Kotona ruuanlaitto tuntuu nyt olevan eräänlaisessa suurtalouskeittiövaiheessa, sillä pyrin tekemään ruokia muutamaksi päiväksi kerrallaan ja käytännössä tämä on tarkoittanut melko paljon kiusauksia, makaroonilaatikkoa, lihapatoja yms. Itsellä (ja muillakin) tulee korvistakin ulos, mutta näillä mennään. Jos joka päivä tekisi uuden ruuan, menisivät arkipäivät siinä.

Liian usein en ole miettinyt ruokia valmiiksi ja pahimmassa tapauksessa poikkean päivittäin lähikaupassa töiden jälkeen. Kallista ja aikaavievää. Lisäksi raastaa myös hermoja siinä vaiheessa miettiä päivän sapuskat. Tuskailen kyllä tuon etukäteen tehtävän tilauksenkin kanssa kun siinä pitäisi miettiä monen päivän ruuat. Mutta silti se on monella tapaa parempi vaihtoehto.

Ja hei, niitä arjen ykkösreseptejä saa mielellään jakaa!

3. Kilpailuta asuntolainasi, vakuutuksesi ja muut vastaavat 
Tämä on asia mikä pitäisi tehdä vuosittain, ainakin vakuutusten suhteen. Vakuutuksia olemme kilpailuttaneet aina silloin tällöin, mutta sen johdosta emme ole kertaakaan vakuutusyhtiötä vaihtaneet. Jostain kumman syystä toiset eivät ole pystyneet samaan, ja aikoinaan moottoripyörällä oli tässä erittäin suuri vaikutus. Sitä ei ole enää vuosiin ollut, mutta siitä huolimatta auto on pysynyt samassa yhtiössä. Meillä on itse asiassa vakuutukset kahdessa eri yhtiössä, näin on vain ollut toistaiseksi paras.

Kilpailutimme nyt asuntolainamme, vajaa viisi vuotta alkuperäisen hakemuksen jälkeen. Hyvin pienellä vaivalla saimme laskua 0,25%yksikköä, joka tekee näillä markkinatilanteilla meille säästöä satoja euroja vuodessa. Vaikkakin saattaa kuulostaa pieneltä, niin tämä säästö ei vaatinut meiltä muuta kuin muutaman puhelun ja sähköpostin. Korot varmasti tulevat nousemaan, joten tämä ei tilanne tule varmasti olemaan siihen asti kunnes laina on maksettu. Mutta aina se on vähemmän maksettavaa kun prosenttia saa alas. Ja onhan tässä vielä näitä velallisia vuosia edessä.

Onko teillä vinkkejä parempaan taloudenhallintaan?

2 kommenttia:

 1. Hyvä ideoista, tosin ruokaorientoituneena en miltei koskaan syö samaa ruokaa peräkkäisinä päivinä vaan keksin tähteistäkin jotain uutta.

  Meillä on lainat jo maksettuna. Kun niitä oli jäljellä, lainojen lyhennyys oli ykkösprioriteetti ja niistä tehtin välillä ylimääräisiäkin lyhennyksiä jos siihen vain oli taloudellinen mahdollisuus.

  Lainpjen maksun jälkeen aloin siirtää joka kuukausi isohkon osuuden tuloista säästötilille, josta vielä sijoitan osan korkeakorkoiselle Norwegianin tilille, rahastoihin ja/tai osakkeisiin. Lopun käyttörahan täytyy kattaa eläminen. Jos käyttörahoista jää yli, siirrän nekin seuraavan säästöerän kanssa säästötilille. Isommat ostokset kuten tänä vuonna hankittava sohva maksetaan säästötililtä, mutta säästöjä kerrytetäänkin paitsi tulevaisuuden varalle myös mm. tällaisiin menoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa kun jaksat keksiä tähteistäkin uutta ruokaa! Jahka lapset hieman kasvavat, voi itsekin miettiä ruokailua hieman uusiksi.

   Säästöt ovat kyllä todella tärkeitä! Aina tulee yllättäviä menoja, ja esimerkiksi kahden auton verot ja vakuutukset kun tulevat samoihin aikoihin maksettavaksi, ovat kuukausittaisesta budjetista melkoinen osa.

   Poista

Ihanaa kun löysit tiesi tänne! Kommentit ovat blogin suola, jätä toki merkki käynnistäsi!