20.12.2017

Vinkkejä joulun kattaukseen

DSC_6210
DSC_6211
DSC_6213
DSC_6214
DSC_6218
DSC_6219
DSC_6234
DSC_6229
DSC_6228
Kattaus
Viime joulu oli ensimmäinen talossamme ja olikin ihanaa laittaa joulua omaan kotiin. Ensimmäistä kertaa pääsin toteuttamaan joulukattauksen, joka koostui valkoisista astioista, punaisista kynttilöistä sekä havuista. Täältä pääset katsomaan miltä silloin näytti.

Tämän vuoden kattausta olenkin miettinyt jonkin aikaa ja kerännyt Pinterestiin ideoita. Mikäli teitä vielä mietityttää joulupöydän kattaus, toivottavasti saatte tästä ideoita ja inspiraatiota.

Kakkulautanen kupuineen on meillä ollut vain kakkukäytössä, mutta se toimii loistavasti myös kynttilöiden jalustana. Erikokoiset, mutta samanväriset kynttilät näyttävät upealta yhdessä. Tähän valko-kultaiseen kattaukseen lisäsin muutaman kultaisen kävyn kynttilöiden seuraksi.

Tänäkin vuonna tuunailin lumipedin kukille hieman viimevuotiseen tapaan, tällä kertaa hyasinteille leikkoversioina. Tänä vuonna näin lähikaupassakin leikkohyasintteja, mutta itse ostin sipuleineen päivineen halvemmalla hinnalla ja leikkasin varresta poikki. Tähän asetelmaan sopii muuten loistavasti havut seuraksi, suosittelen kokeilemaan. Helppo kukka-asetelma sopii mainoisti osaksi joulupöydän koristelua.

Kankaiset lautasliinat tuovat joulupöytään huomasti lisää juhlavuutta ja lautasliinojen seuraksi voi laittaa muutakin kun perinteiset renkaat. Havuja on näkynyt näissäkin paljon ja ne ovatkin yksinkertaisen kauniita sekä tuovat vihreyttä joulupöytään. Pelkistettyyn ja ehkäpä hieman rouheaan tyyliin sopivat myös piparit. Halutessaan pipareihin voi leimata jouluntoivotuksen tai vaikkapa tehdä plaseerauksen. Taitavat koristelijat koristelevat pipareihin pitsiä, jolloin ne myöskin sopivat kauniisti joulupöytään. Muistathan tehdä tarvittavat reiät pipareihin ennen paistamista.

Viime vuonna tein soodataikinasta koristeita, jotka tulevat koristamaan kuusta tänäkin jouluna, mutta kuusen lisäksi niitäkin voi hyödyntää osana kattausta. Lautasliinan kaverina tai vaikkapa havujen seassa pöytäkoristeina. Muitakin kuusenkoristeita voi hyvin hyödyntää, esimerkiksi joulupalloja. Joko sellaisenaan narulla kiedottuna lautasliinan ympärille tai osana plaseerausta, jolloin joulupalloon voi vielä kiinnittää kauniilla paperilapulla olevan nimen.

Kaunis pöytäliina tuo heti juhlantuntua ja huolitellumman lopputuloksen. Kangas pehmentää pöydän ehkä muuten kovaa ilmettä. Toisaalta lasipintainen pöytä on äärimmäisen helppo lapsiperheissä, jolloin pehmentävää vaikutusta voi kokeilla kaitaliinalla, hallaharsolla tai vain keskelle asetetulla pöytäliinalla. Kankaan sekaan voi asetella esimerkiksi joulupalloja, valosarjan, käpyjä tai muuta jouluun sopivaa.

Astiat tietenkin ovat tärkeä osa kattausta ja meillä lautaset onkin katettuna pöytään. Vaikka jokainen siitä itse hakeekin ruokansa "noutopöydästä". Viime vuotiseen tapaan katan pöytään sekä valko- että punaviinilasit, vesilasit, ruokalautasen sekä ruokailuvälineet. Ehkäpä myös muutaman olutlasin, sillä uskon muutaman nauttivan olutta ruokajuomana. Jälkiruoka katetaan erikseen, varsinkin kun en edes vielä ole keksinyt mitä se tänä vuonna on.


Postaus on osa Varpublogien joulukalenteria. Muut jouluiset vinkit, arvonnat, reseptit yms. löydät Varpublogien sivuilta. 


*Valkoiset lautasliinat ja pöytäliina saatu bloginäkynyyttä vastaan Martinexilta.

2 kommenttia:

  1. Voi että miten ihania kattauksia ja ideoita! Erityisen söpöt nuo sooda- ja piparitaikinakoristeet. Tunnelmallista joulunaikaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Susanna, oikein tunnelmallista joulunaikaa myös sinulle!

      Poista

Ihanaa kun löysit tiesi tänne! Kommentit ovat blogin suola, jätä toki merkki käynnistäsi!