16.5.2017

Verhot ulkona - meidän kokemukset

DSC_4500
DSC_4504
DSC_4502
DSC_4507
DSC_4496
DSC_4498
DSC_4508
Halusimme taloomme isot ikkunat aurinkoiselle pihalle. Tämä yhtälö tarkoittaa paljon sisääntulvivaa valoa ja lämpöä. Jotta kotimme ei kuitenkaan olisi kuuma ja hiostava, olemme pyrkineet vaikuttamaan sisällä vallitsevaan ilmastoon ilmanvaihdon lisäksi muilla tekijöillä. Yksi näistä on ikkunat, joissa on auringonsuoja, mikä osaltaan estää lämmön pääsyä sisään. Toinen tekijä on ulkoverhot.

Jo rakennusvaiheessa päätimme hankkia ulkoverhot. Ikkunan ulkopuolella olevat verhot estävät lämpöä jo ennenkuin se pääsee ikkunasta läpi, eli ulosasennettuna verhojen pitäisi päästää vähemmän lämpöä sisään kuin sisälle asennettuna. Koska verhot olivat tiedossa jo hyvin aikaisessa vaiheessa, otettiin niiden asentaminen huomioon jo rakennusvaiheessa.

Mies selvitteli eri firmoista verhovaihtoehtoja ja niiden sähköistyksiä. Eli mitä vaaditaan, jotta verhot voidaan asentaa ja miten sähköt tulisi vetää. Vaikka tässä oltiin mielestäni valveutuneesti liikkeellä, tuli silti yllätyksiä vastaan. Joten suosittelen jankkaamaan ja varmistelemaan asiat moneen kertaan. Verhot on mahdollista saada ilman tuota meillä olevaa koteloa, mutta se täytyy huomioida sähkötöissä.

Me emme verhoihin ottaneet tuuli- tai aurinko-ohjausta, mutta niitäkin on saatavilla. Emme kokeneet niitä meille tarpeellisiksi. Verhoja ohjataan kaukosäätimellä, jonka voi halutessaan kiinnittää vaikka seinään. Kaikkia viittä verhoa voi säätää yksitellen tai yhdessä ja verhon saa pysäytettyä haluamaansa kohtaan. Nippelitietoa haluavalle kerrottakoon, että meidän verhot ovat Griesserin mekanismilla, 3030 Charcoal.

Sisältä otetuissa kuvissa verhot ovat täysin alhaalla. Niistä näkee hyvin ulos, mutta ne hajottavat sisääntulevaa valoa mukavasti, varsinkin kun sisällä on melko valkoista. Kirkkaina päivinä sisällä olisi melko häikäisevää ilman verhoja.

Verhot ovat olleet meillä käytössä pari kuukautta ja ollaan kyllä tykätty kovasti! Hyvin tässä vuosi asuttiin ilman, mutta kyllä nämä ovat mahtavat!

2 kommenttia:

 1. Vautsi! Olemme harkinneet samankaltaisia omaan 5m*3,5m ikkunaan, mutta olin jo hylännyt ajatuksen kun luulin ettei verhojen läpi näe. Mutta noistahan näkee vallan hyvin! :)

  Mitä kautta tilasitte verhot? Näköjään mekanismi tulee Sveitsistä, mutta oliko teillä Suomen puolella joku jälleentoimittaja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älkää ihmeessä hylätkö ajatusta näkyvyyden takia! Loistavasti näkee ulos.

   Meidän verhot ovat Turun markiisi ja peitteeltä. Turun alueella kysyttiin tarjous ainakin kolmelta toimijalta eli Arctic Storesta ja Kaihdinliike Sandbergilta.

   Poista

Ihanaa kun löysit tiesi tänne! Kommentit ovat blogin suola, jätä toki merkki käynnistäsi!