14.8.2016

Seitsemän ensimmäistä


Moni onkin varmaan törmännyt sosiaalisessa mediassa kiertävään #firstsevenjobs -haasteeseen. Itsellekin se on tullut vastaan useamman kerran, ja Aija oli tehnyt oman versionsa Mini & me -blogiinsa, josta minäkin idean nappasin. Tässä siis työhistoriani seitsemän ensimmäista, olkaa hyvät! Laskin varsinaiseen listaukseen vähintään kuukauden kestäneet työt, mutta listan lopuksi kaksi pari viikkoa kestänyttä kesä työtä.

1. Ravintolatyöntekijä McDonalds`ssa
Ysiluokan syksyllä olin TET-harjoitellussa mäkkärillä Hansassa. TET:n jälkeen minua pyydettiin sinne töihin. Koska olin niin nuori, piti minun saada vanhempien suostumus työsuhteen solmimiseen. Ysillä kävin pari kertaa viikossa koulun jälkeen tai viikonloppuna mäkkärissä töissä. Vajaan vuoden työskenneltyäni ilmoitettiin Hansan mäkkärin lopettamisesta. Tuolloin oli vielä mäkkärit Länsikeskuksessa ja kauppatorin vieressä, ja meille tarjottiin tilaisuutta jatkaa toisessa toimipisteessä. Itse päätin tuolloin irtisanoutua, sillä nuo muut olivat huomattavasti myöhempään auki kuin Hansan (meni muistaakseni klo 20.00 kiinni), eikä se sopinut mielestäni lukion ekaluokkalaiselle.

2. Kesätyö lastenhoitajana
Mäkkärin jälkeen työskentelin yhden kesän serkkujeni lapsenvahtina. Järjestelyllä saatiin pidennettyä nuoremman päivähoidon aloitusta muutamalla kuukaudella. Ja tämä oli ihan virallinen työ, tarkkaan tehtiin kaikki paperit sun muut, sillä tavoin perhe sai kunnalta tai KELAlta avustusta kun lapset eivät ole päivähoidossa.

3. Myyjä
Lukion kolmannella aloitin myyjän työt opintojen ohessa. Muutin omaan vuokra-asuntoon ennen kirjoituksia ja samoihin aikoihin (joulun tienoilla) aloitin työt. Kaupan kassalla olin muistaakseni noin kahdeksan kuukautta, kunnes jouduin lopettamaan, jotta voisin päästä kouluavustajaksi. Se kun oli työkkärin kautta ja avustajaksi piti ottaa työtön työnhakija.

4. Kouluavustaja
Virallisesti tämä ei taida olla työ, vaan jollain muulla nimikkeellä. Mutta työtä se minulle oli ja toivottua sellaista. Lukion jälkeen tein vuoden kouluavustajan hommia ja siinä ohessa sain sijaistellakin. Tässä vaiheessa oli tiedossa, että haluan opettajaksi. Aivan mieletön kokemus, josta sain paljon eväitä.

5. Myyjä
Taisi olla helmikuussa kun palasin Prismaan tekemään töitä silloin tällöin kouluavustajan työskentelyn ohella. Hain kesätöitä, ja minua pyydettiin aloittamaan heti. Joten tein pieniä tunteja kerran pari viikossa. Tämä pesti jatkuikin sitten lähemmäs kymmentä vuotta. Kassalla, hedelmä- ja vihannesosastolla, kuivaelintarvikkeissa, neuvonnassa ja pankissa. Pääsääntöisesti olin neuvonnassa ja pankissa, sekä "taustalla". Eli tekemässä tilityksiä, miettimässä seuraavan päivän kassojen istumajärjestystä ja taukoja ynnä muuta. Taustalla tapahtuu paljon ja oma osuus sitä oli vielä melko pieni.

6. Luokanopettaja
Valmistuttuani sain ensimmäisen luokan sijaisuuden kun luokan opettaja lähti tekemään erityisopettajan opintoja. Minulla kävi tuuri, ja sain jatkaa samassa koulussa äitiyslomasijaisuutta siihen asti, kunnes jäin itse äitiyslomalle esikoisesta.

7. Erityisluokan opettaja
Onni kohtasi minua Porissakin. Nopealla aikataulutuksella asiaa sen enempää pohtimatta, sain äitiyslomasijaisuuden erityiskoulusta. Oli hilkulla etten ollut jo lupautunut töihin Lavialle, kun tämä mahdollisuus tuli. Olen hirmuisen kiitollinen tästä ajasta! Sain kokea erityispuolen sekä ylä- että alakoulun puolella ja sain kokemusta yhdysluokkaopetuksesta.

+2 kesätyötä
1. Kesätyöntekijänä kaupassa
Kävin silloin tällöin äitini entisessä työpaikassa erilaisissa tapahtumissa joksikin hahmoksi pukeutuneen (Nesquik -pupun korvat olivat todella isot). Hieman vanhempana, muistaakseni seitsemännen luokan jälkeisenä kesänä olin kunnolla kesätöissä samaisessa kaupassa. Tyhjentelin pullohuonetta, täyttelin maitokaappia ja paistelin paistopisteen tuotteita. Pari viikkoa taisin töitä tehdä.

2. Kesätyöntekijänä Airiston Autossa
Samaisena kesänä olin myös Airiston Autossa pari viikkoa. Muistelisin, että tuona kesänä tein kuukauden töitä ja loput olin lomalla. Ihan riittävästi työtä seiskaluokkalaiselle. Airiston Autossa mapittelin ja järjestelin niitä, kastelin kukkia ja pyyhin pölyjä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihanaa kun löysit tiesi tänne! Kommentit ovat blogin suola, jätä toki merkki käynnistäsi!