19.1.2016

Unelmien koti: betonitaso osa 1

Instagram-seurailijat ovatkin jo vilaukselta nähneet meidän betonitasoprojektia. Kun mieleistä tasovaihtoehtoa ei millään tuntunut löytyvän, ja vuoden 2014 asuntomessuilla törmäsin betonitasoihin, jäi idea pääkoppaan kytemään. Muutama viikko sitten aloitettiin tuon projektin toteuttaminen.
                           
                           
                           
Homman helpottamiseksi tilattiin valmiit materiaalit, vaikka pohdittiin myös täysin itse toteutettavaa projektia. Taloudellisesti se olisi ollut hieman kannattavampaa, mutta toisaalta luultavasti työläämpää.

Mies tilasi materiaalit ja loihti muotit paikoilleen. Varmaan miljoonaan kertaan mies kävi tason vielä vatupassilla läpi. Lattiaa emme suojanneet, siinä kun ei vielä ole laminaatit paikoillaan. Kaapistot sen sijaan suojattiin. Itse olin mukana seuraavassa vaiheessa eli itse valutyössä. Aloitettiin saarekkeesta, sillä keittiönaltaan toimitus on sen verran myöhässä, ettei sitä voitu vielä valaa. 
                           
                           
Valuhommat alkoivat betonin sekoittamisella, joka on muuten melko raskasta. Seos oli melko jämäkkää, ei todellakaan mitään hirmuisen juoksevaa. Mies mittaili etukäteen tarvittavan veden määrän, jotta saatiin vain sekoitella. Sekoitettiin betoni muutamassa erässä, ja miehen kantaessa betonia muottiin jatkoin minä toisen sekoittelua. 

Kun kaikki betonit olivat kaadettu paikoilleen, alkoi mies tasoittaa pintaa puulla, ei siis vielä metallilla niin sanottua lopullista pintaa. Kun mies oli tasoittanut pinnan aloin minä hiomakoneella tärisyttämään tasoa reunoilta.Tärisytin tason kolmeen kertaan melko rauhallista tahtia. Tärisyttämisen jälkeen mies liippasi tason metallilastalla, jonka jälkeen sen annettiin olla muutama tunti ennen uutta liippaamista metallilastalla. 
                            
                            
                            
Tärisyttämisen jälkeen annettiin betonin hieman kuivua, jonka jälkeen muovitettiin taso. Annettiin tason kuivua muutama päivä, välillä suihkutettiin vettä, jotta kuivuminen ei olisi liian nopeaa. 

Kun taso oli kuivunut, napsaisi mies muotit pois. Seuraavaksi koko taso hiottiin ja nyt taso odottelee suojattuna pintakäsittelyä. Hionnan yhteydessä kokeiltiin lieden sopivuutta ja hionnalla varmistettiin lieden asennus suoraan. Uuni nostettiin paikoilleen ihan vain turvallisuussyistä. Kytketty se ei vielä ole, mutta eipä ole kenenkään tiellä lattialla. 

Mitä tekisimme nyt toisin? Aiempaa kokemusta meillä ei kummallakaan ole, eikä kaikki mennyt ihan niin kuin Strömsössä. Tasossa on "aamiaistaso", jonka vuoksi tasoon oli ohjeiden mukaan laitettava metallia vahvistamaan lopputulosta. Näin jälkiviisaana olisi pitänyt työntää betonia käsin raudoituksen alle ja antaa betonin laskeutua rauhassa ennen puulla tasoittamista. Nyt verkon muoto jäi näkyviin ja tason pinta on hieman aaltoileva. Hionta paransi ulkonäköä, mutta täysin tätä tason persoonallisuutta ei luultavasti saada katoamaan. Mutta taso on silti ihana!

Toivottavasti muistin kirjoittaa kaikki mitä pitikin. 

Kuvat ovat kaunis sekametelisoppa järkkärillä otettuja ja kännykällä otettuja, kamera kun ei ollut jokaisessa vaiheessa mukana. Postauskin näyttää ihan kamalalta kun ei noita kännykällä otettuja kuvia saanut millää keskitettyä oikein. Koittakaa kestää!

Edit: Lopuksi vielä muutama miehen huomio.
Kannattaa tärisyttää reunoja varmaan ennen kuin puulla tai vastaavalla ottaa ylimääräiset pois. Reunoista muutama milli alempana kuin keskeltä ja toinen taso sama juttu vaikka ekan liippauksen jälkeen taso täysin suorassa. Liettä varten ei kannata leikata reikää levyyn vaan laittaa muotit toisinpäin ja poistaa ne valun jälkeen ja sitten tehdä reikä levyyn.

8 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos! Pian päästään laittelemaan pintakäsittely, sitten onkin taso valmis.

   Poista
 2. Kannattaa tärisyttää reunoja varmaan ennen kuin puulla tai vastaavalla ottaa ylimääräiset pois. Reunoista muutama milli alempana kuin keskeltä ja toinen taso sama juttu vaikka ekan liippauksen jälkeen taso täysin suorassa. Liettä varten ei kannata leikata reikää levyyn vaan laittaa muotit toisinpäin ja poistaa ne valun jälkeen ja sitten tehdä reikä levyyn.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hubby! Lisään nämä vinkit vielä varsinaiseen tekstiin.

   Poista
 3. Betonitaso on täälläkin mietinnässä kunhan päästään remontin suhteen keittiöön asti. Tällä hetkellä kun ollaan remontoimassa olohuonetta ja kirjastohuonetta ja asutaan samaan aikaan täällä, joten täytyy vähän jakaa osiin. :) Jos kiinnostaa niin käy tutustumassa blogiini meillaremontoidaanblogi.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti me saadaan sitten kuvamateriaalia valmiista tasosta ennen teidän keittiöremppaa :)

   Käypä vilkaisemassa blogiasi.

   Poista
 4. Kauanko annoitte tason kuivua? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enää ei tarkkaan muisteta, mutta kauan. Kostutettiin pari-kolme päivää, jonka jälkeen annettiin kuivua useampi päivä. Joku ohjeistus oli muutamasta päivästä, jonka jälkeen pinnoite, mutta annettiin kyllä kuivua kauemmin.

   Poista

Ihanaa kun löysit tiesi tänne! Kommentit ovat blogin suola, jätä toki merkki käynnistäsi!