3.6.2015

Maalaismaisemissa

Instagram-seurailijoille ehdinkin jo lupailemaan blogin puolelle kirjoitusta maalaismaisemasta, jossa vietimme muutaman päivän. Lauantaina suunnattiin maalle ja maanantaina takaisin kaupunkiin. Olemme onnekkaita, sillä meillä on mahdollisuus viettää aikaa kahdella hyvin erilaisen ympäristön mökillä. Nyt vuorossa oli isovanhempieni mökki, joka sijaitsee noin tunnin ajomatkan päästä kotoa. Mökki on alun perin rakennettu asuintaloksi melko kauan sitten. Mökkikäytössä se on ollut muistaakseni 1990-luvun alkupuolelta.
Mökki on juuri sellainen perinteinen maalaismökki, punainen tupa ja perunamaa. Mökki itsessään koostuu tuvasta ja kahdesta kammarista. Sainkin viikonloppuna kuulla, että pienemmästä tuvasta oli aikoinaan tarkoitus tulla suutarinverstas, mutta se ei ikinä toteutunut. Pihapiiristä löytyy myös vaja, jonka toisesta päädystä löytyy sauna. Sauna on rakennettu jälkikäteen isovanhempieni toimesta. Leikkimökki on maakellarin päällä, ja löytyy pihapiiristä huvimaja ja laavukin.
Mökissä on ollut sähkö aina kun minä muistan, joten ihan alkeellisissa oloissa ei aikaa olla vietetty. Jokunen vuosi (ehkä jo kymmenen) mökkiin laitettiin kesävesi, eli kesäaikaan sisälle tulee kylmää vettä. Lapsuudessa kaikki vesi nostettiin kaivosta. Muistan yhden hellekesän, jolloin kaivo oli kuiva ja vettä haettiin naapurista. Ja kuten ehkäpä vedettömyydestä voi päätellä, täällä vessana toimii ulkohuussi.
 Lapsuudessa mökin kasvimaalta löytyi vaikka mitä ja vaikka kuinka paljon! Mansikkaa, perunaa, hernettä, retiisiä, sipulia, porkkanaa ja marjoja. Nykyään kasvimaa on melkoisesti pienempi. Iso osa vanhaa kasvimaata on päästetty rehevöitymään, piha on työläs huollettava. Isovanhemmatkin kun vanhenevat.
Mutta vielä tilaa on paljon! Poika nautti kun sain temmeltää isolla pihalla melko vapaasti. Metsän laitaan on ripoteltu puutarhatonttuja sinne tänne ja yhdessä käytiin tonttukävelyllä.
Mökki on kuivanmaan mökki, ja täällä vietetään paljon aikaa ulkona. Sisällä on melko ahdasta, varsinkin taaperon kanssa. Mökkiä on ajansaatossa korjailtu ja muutettu, mutta ei sitä millään tavalla moderniksi voi sanoa, vaikka kyllä sieltä telkkari löytyy.
 

2 kommenttia:

Ihanaa kun löysit tiesi tänne! Kommentit ovat blogin suola, jätä toki merkki käynnistäsi!