16.3.2015

Pienen pojan puheet

Mitä kaikkea meidän 1v 8kk ikäinen taapero juttelee? Pojalla on selvästi menossa jonkinlainen puheenkehityksen kausi. Uutta opitaan lähes päivittäin, ainakin uutta yritetään oppia päivittäin. Jostain luin, että puolitoistavuotiaan sanavarasto käsittää 10-30 sanaa, noin keskimäärin. Nämähän ovat yksilöllisiä asioita.

Sanoja meidän taaperolta tulee jo jonkin verran, myös kahden-kolmen sanan lauseitakin jonkin verran. Lauseet ovat tuttuja ja turvallisia, toistamalla opittuja, mutta selkeästi poika ymmärtää niiden tarkoituksen.
Yksittäisiä sanoja, jotka suurella todennäköisyydellä tuntematonkin ymmärtää, ovat äiti, isi, pappa, mummi, auto, mopo, aasi, kissa, pipo, sukka, banaani, kukka, eno, pupu, nenä, napa. Hieman epäselvempiä, mutta meille lähes aina ymmärrettäviä ovat koija (koira), ovava (orava), ekka-auto (rekka-auto), kennä (kengät), puuo (puuro), aito (maito), kiia (kirja), muumi, kakkone (pikku kakkonen), eipä (leipä), osina (rusina), attaa (rattaat), kuua (kuuma), ämmin (lämmin), amma-aaja (hammasharja)... Tässä ei edes ole kaikki, niitä vain on vaikea muistaa kun toinen ei ole niitä höpisemässä.

Lauseet ovat tulleet paljon leikin kautta. Missä isi on? -kysymystä kuulee usein kun leikitään piilosta. "Isi kotoa" kuullaan myös usein ja sillä poika kyselee onko isi kotona. Tämä johtaa juurensa siitä, että päiväkodin pihalla tulee houkuteltua lasta liikkumaan sanomalla, että mennään katsomaan onko isi kotona. "Isi ukkuu" todetaan kun isi on nukkumassa. "Isää aitoo" jankutetaan kunnes lasiin kaadetaan lisää maitoa.
Puhetta tulee siis jonkin verran ja puhetta ymmärretään sitäkin enemmän. Meidän vauva taitaa olla jo melko iso poika. Uskomatonta kuinka hyvin pojan kanssa voi keskustella! Tietenkin vielä on hirmuisesti ymmärtämättömyyttä suuntaan jos toiseenkin, mutta tuntuu, että kehitystä tapahtuu päivittäin, valtavia harppauksia eteenpäin.

Millaisia kokemuksia sieltä ruudun toiselta puolelta löytyy? Koska teillä on sanainen arkku avautunut?

Tällä kertaa kuvat ja teksti eivät tue toisiaan mitenkään, käytiin tässä taannoin koko perheen voimin puistossa, joten nappasin kameran mukaan. Mutta eihän siitä oikein mitään tullut :)

Ps. Muistattehan, että Rouva Y löytyy myös Facebookista? Käykää tykkäilemässä!

2 kommenttia:

 1. Pienen lapsen puheenkehitys on todella nopeaa sitten, kun se lähtee vauhtiin kunnolla. Yritin tehdä jossain kohtaa, kun tyttö oli pieni, listaa sanavarastosta, mutta ei siitä mitään tullut, kun toinen imi uusia sanoja kymmenittäin päivän aikana :D Meillä neiti alkoi kans jutella siinä 1,5-vuotiaana ja päivähoidon aloitti samoihin aikoihin. Se vaikutti kyllä hurjasti puheen kehitykseen.

  Kohta teillä jutellaan sitten niitä hauskoja lasten suusta -juttuja, joille saa nauraa vedet silmissä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä vain ihmettelee kuinka toinen oppii niin paljon!

   Tosiaan, kohta ollaan siinä vaiheessa, että saa naureskella!

   Poista

Ihanaa kun löysit tiesi tänne! Kommentit ovat blogin suola, jätä toki merkki käynnistäsi!