10.6.2014

Tassutellen kohti kokonaista yötä

Päätin tänään täysin yksikseni, että meillä aloitetaan unikoulu. Mieheltä ei edes kysytty mielipidettä. Tutista luovuttiin joskus huhtikuussa, jolloin yöheräämiset vähenivät kun tuttia ei täytynyt käydä nostamassa. Nyt viime aikoina poika on havahtunut yöllä 4-5 aikoihin ja uudelleen nukahtaminen on ollut hieman haasteellista. Jolloin laiskat vanhemmat ovat ottaneet ihanan lapsensa väliinsä nukkumaan.
 

Pikaisen googlettelun tuloksena päädyin monen suosimaan tassutteluun. Meillä kun "ongelma" on tuossa yhdessä heräämisessä, tassuttelu tuntui sopivimmalta ratkaisulta tähän. MLL:n nettisivut sanovat tassuttelusta seuraavaa:
 • Laita lapsi sänkyynsä unisena mutta valveilla. Poistu. Jos lapsi itkeskelee, kuuntele, ennen kuin ryntäät paikalle.
 • Jos itku jatkuu tai voimistuu, mene lapsen luo ja laita kätesi tukevasti lapsen selän päälle. Pidä kättä paikallaan kunnes lapsi rauhoittuu, mutta älä anna hänen nukahtaa niin, että kätesi on selän päällä.
 • Jos lapsi ei rauhoitu tähän, silitä häntä tuntuvin, säännöllisin liikkein hartioista, selästä ja pepusta.
 • Jos tämäkään ei auta, nosta lapsi syliin rintaasi vasten. Silitä selkää. Kun lapsi rauhoittuu, laske takaisin sänkyyn. Pidä kättä hetki lapsen selän päällä. Älä anna lapsen nukahtaa syliin tai tassutukseen.
 • Toista tarvittaessa.
 Sivuilta löytyy myös vinkki muutamasta muusta unikoulusta, kannattaa kurkata, jos yhtään tuntuu tarpeelliselta.


Meidän unikoululle asetin seuraavat tavoitteet:
 • kokonaan nukutut yöt (ja virkeämpi äiti)
 • ei maitoa ennen aamukuutta
 • ei vanhempien sänkyyn siirtämistä
 • omaan sänkyyn nukuttaminen (huom. isi)
Tavoitteet siis koskevat hieman enemmän vanhempia kuin lasta :)


Pojan huoneeseen on nyt asennettu pimentävä verho ja lakanat vaihdettu puhtaisiin. Aasi odottaa yökamuaan. Lähtökohdat ovat siis loistavat. Katsotaan pärjätäänkö edes ensimmäistä yötä. Silloin aamuyöllä kun se vaan on niin helppoa napata poika vanhempien sänkyyn. Enemmän tämä koulu on vanhemmille kuin lapselle.

Onko teillä kokemuksia unikoulusta? Millaisia tuloksia millaiseen vaivaan?

2 kommenttia:

 1. Miten unikoulu menestyi?onko ollut yöimetystä? Meillä 7 kk neidin kanssa sama tavoite, helppoa ottaa aamuyöstä viereen ja jatkaa unia:) nyt 2 viikkoa ollu ottamasta viereen, välillä kyllä tissiä antanut. Mutta ajoittain jo menee koko yö heräämättä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unikoulu ei täysin ollut "vastaus rukouksiimme". Meillä ei ole syöty yöllä pitkään aikaan, mutta viime aikoina on tuntunut, että tuo havahtuminen ja siitä seuraava kiukuttelu on maidon vaatimista. Teen lähiaikoina tästä oman postauksen, johon kirjoittelen hieman tarkemmin.

   Loistavaa, että olette saaneet kokonaisia öitä!

   Poista

Ihanaa kun löysit tiesi tänne! Kommentit ovat blogin suola, jätä toki merkki käynnistäsi!