24.6.2014

Kuinka kasvattaa kelpo kansalainen?

Äitiys ja vanhemmuus tuovat mukanaan äärimmäisen paljon kaikkea ihanaa, mutta myös monenmoista murhetta. Asioita, joihin toki voi myötävaikuttaa, mutta ei kuitenkaan täysin vaikuttamaan.
 
sen nimi oli Toppahousut
ylipainoinen poika jonka kimeä ääni
oli tosi helppo pilkan kohde
koulun pihalla jos päteä tahtoi
ja mä tahdoin koska tytöt piti koviksista
jotka alisti paksua poikaa
joka hangoitteli vastaan mutta osaansa tyytyi
ja kuin kerjätäkseen lisää kysyi usein just multa

Miten kasvattaa lapsi, joka ei kiusaa? Ei kenenkään painostuksesta, ei puhu pahaa, ei tee pahaa. Uskon, että kasvatuksella on tässä todella iso rooli, mutta hyvästä kasvatuksesta huolimatta joku ajautuu syrjäteille. Miten toimin, jos kuulen joskus lapseni kiusaavan? Mikä on oikea tapa kitkeä kiusaaminen?

Entäpä jos minun lastani kiusataan? Riittääkö meidän syli ja tuki kantamaan kokemuksen yli? Mitä jos meidän lapsen syntymäpäiväjuhliin ei tule ketään. Jos meidän poika jätetään yksin välituntisin.

sen nimi oli Toppahousut
hyvätahtoinen hölmö
niin kuin lihava vauva
mä työnsin kerran sille pipon täyteen takiaisia
joita olin jemmannut koko syksyn
naurettiin käytävällä kun se hiuksiaan repi ja huusi
meni viikko tai kaks, se toi mulle tarroja
puhui Niki Laudasta ja kysyi että

(Samuli Putro: Milloin jätkät tulee)
 
Huoh. Käyköhän sitä nämä ajatuksen jokaisen lapsen kohdalla läpi? Vai riittääkö ensimmäisen kohdalla :) Kyllä sitä kaikkea tähän pieneen päähän mahtuu ennen ensimmäisen vuoden täyttymistä.


2 kommenttia:

  1. Kyllä minä ainakin murehdin näitä juttuja päivittäin. Esikoinen aloittaa syksyllä koulun ja hän on tosi kiltti ja aika hiljainen poika. Pahin pelkoni vanhempana on juuri tuo että pientä lastani kiusattaisiin. En niinkään usko pojan kohdalla että hän kiusaisi luonteensa vuoksi, mutta olisihan sekin vähintään yhtä kamalaa ja tuntisin itseni tosi epäonnistuneeksi vanhempana...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En siis ole ajatusteni kanssa yksin. Koulun aloittaminen on kyllä jännä paikka, varsinkin äidille :) Se on hirmuisen suuri muutos pienen elämässä.

      Poista

Ihanaa kun löysit tiesi tänne! Kommentit ovat blogin suola, jätä toki merkki käynnistäsi!