12.2.2014

Inhimillinen tekijä

Sosiaalinen media ja sähköinen viestintä ovat muuttaneet ihmisten välistä kanssakäymistä kummasti. Facebookissa leviää jatkuvasti erilaisia "asiakaspalautteita" ja muita negatiivissävytteisiä kannanottoja. Esimerkiksi naisten jääkiekon selostajasta ainakin omassa facessa sai lukea useaan otteeseen ja samasta asiasta oltiin ilmeisesti heti päätetty laittaa nettiadressi vetämään. Osataanko enää antaa palautetta suoraan sitä kaipaavalle taholle ja osataanko sitä antaa inhimillisesti ja rakentavasti? Vai hyökätäänkö heti somen avulla kimppuun?


Toisaalta tietty käyttäytyminen on havaittavissa ihan oikeassakin elämässä. Opintojen ohella ja niitä ennen työskentelin monta vuotta kaupan alalla ja ison osan siitä vihreän hypermarketin infopisteessä. Jep, se ihminen, jonka päälle kaikki on hyvä kaataa. Eikä siinä mitään, se ihminen voi olla se ainoa kontakti, jonka kautta sitä livepalautetta pääsee antamaan. Mutta siinä on eroja miten palautetta antaa. Lähdetänkö henkilökohtaisuuksiin, huudetaanko pää punaisena toinen pataluhaksi vai voiko palautteen antaa rakentavasti. Voin paljastaa, että ei ole ihan yksi kerta kun jollekin työtovereista on kyyneleet kihonneet silmiin jostain, mihin ei itse ole voinut vaikuttaa tai olla osallisena.


 Saman olen huomannut myös nykyisessä ammatissani. Sähköpostitse annetaan vihaista palautetta, kuitenkaan olematta selvillä asian todellisesta laidasta.

Mutta kolikolla on kaksi puolta ja niin edelleen. Samaan hengenvetoon voin todeta, että palautetta tulee osata myös ottaa vastaan. Sillä nyt ei saavuteta mitään jos vain väitetään vastaan eikä kuunnella asiaa vaan lähdetään toisen tunnetilaan mukaan.

 
Toinen asia, jota seuraan mielenkiinnolla, on ihmisten arvostelu ja arviointi tv:sta välittyvän kuvan kautta. Pohjustuksesi kerrottakoon, että tiedän yhden farmilaisista (terkkuja vaan jos lueskelet!). En voi sanoa tuntevani, sen sanoakseni meidän pitäisi olla huomattavasti läheisempiä. Mutta uskoisin hieman tietäväni ihmisen luonteesta. Tämä seikka on saanut minut tekemään jotain, mitä en pahemmin ole harrastanut. Olen googletellut kyseistä henkilöä farmi-etuliitteellä ja muutenkin lueskellut Farmia käsitteleviä keskustelupalstoja.


Joissain on tuotu esiin leikkauksen vaikutusta henkilöstä piirtyvään kuvaan, mutta silti voidaan kirjoittaa mitä sattuu. Noh, ainakaan vielä ei mitään kovin törkyä hänestä ole kirjoitettu, enkä yhtään ihmettele. Mutta mielenkiinnolla seuraan millaisia päätelmiä ihmiset tekevät toisesta. Toisaalta tuollainen kokemus myös tuo varmasti ihmisestä uusia piirteitä esiin. Tämä menee hieman samaan luokkaan kuin bloggaajien arvostelu useimmiten nimettömänä. Helposti tunnutaan ajattelevan, että jos ihminen tuo itseään julki, voi hänestä kirjoittaa mitä tahansa. Mielenkiintoinen ilmiö.

Mielestäni sosiaalinen media on selkeästi vaikuttanut ihmisten käyttäytymiseen näissä tilanteissa. Usein kirjoitetaan asioita, joita ei kasvokkain kehdattaisi sanoa. Toisaalta itselläkin on paljon oppimista palautteen antamisesta. Jonkinlainen miellyttämishalu on niin vahva, että rakentavaa palautetta tulee harvoin annettua. Toki työssäni sitä tarvittaessa annan, mutta esimerkiksi ravintolassa en ole ikinä sanonut, että annos ei maistunut tai jotain oli hieman pielessä. Kehunut kyllä olen kun olen hyvää ruokaa saanut. Mihinkäs sitä mitenkään kehittyy, jos ei tiedä kehityksen olevan tarpeen?

Olen puhunut.

Ps. Vuosi sitten oli täälläpäin Suomea hieman talvisempaa, kuten kuvista näkyy.

5 kommenttia:

  1. Liian pitkä teksti... Suoraa palautetta... Ei perusteluja palautteelle... Ja nimettömänä vielä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noh, onneksi olet tosi anonyymi. Ja onneksi tiedän sun intosi lukemiseen :)

      Poista

Ihanaa kun löysit tiesi tänne! Kommentit ovat blogin suola, jätä toki merkki käynnistäsi!