3.1.2014

Turinoita maitobaarista

Min Mammapäiväkirja-blogista bongasin kivan haasteen ja halusin tuon itsekin tehdä. Haasteen tarkoituksena on saada nuoria äitejä puhumaan imetyksestä. En nyt tiedä olenko varsinaisesti nuori äiti, mutta halusin oman sanani sanoa, vaikka minua ei nyt tähän olekaan haastettu.

1. Pidätkö imettämistä tärkeänä asiana? Miksi?
Jollain tasolla kyllä. Ainakin se on itselleni tärkeä asia ja olisin luultavasti ollut hieman surullinen mikäli imetys ei olisi ollenkaan omalla kohdalla onnistunut. Äidinmaidosta vauva saa kaiken tarvitsemansa.
 
2. Imetitkö / imetätkö? Kuinka kauan haluat / olisit halunnut imettää?
Imetän vielä. Poika täyttää puoli vuotta 11.1. ja maistelu aloitettiin 28.12. Eli lähes puolivuotiaaksi täysimetyksellä. Ei tuosta maistelusta vielä hirmuisesti ole mahaan asti mennyt. Olen todella tyytyväinen imetyksen kestoon.

3. Mitä mieltä olet jos joku ei aio imettää (muista kuin terveyssyistä). Oikein / väärin?
Tietenkin se on jokaisen oma asia ja päätös, mutta ihmettelen jos joku hylkää imetyksen kokeilematta sitä.
 
4. Huomasitko, että imettämisestä olisi ollut itsellesi jotain hyötyä? Entäs haittaa?
Painonhallinnassa ja tippumisessa imetyksestä on varmasti ollut apua. Haitaksi nimeän ehdottomasti hiustenlähdön! Niitä varisee jatkuvasti ja koti on täynnä irtohiuksia jatkuvasti. Pukeutuminen täytyy aina miettä imetyksen mukaan. Tällä hetkellä ei käytössä ole kovinkaan monta vaatetta.
 
5. Onnistuitko mielestäsi imettämisessä? Miksi / miksi et?
Olen mielestäni onnistunut loistavasti! Vaikkakin välillä on ollut haasteita, olen imettänyt lähes puoli vuotta. Toki imetys jatkuu vielä, mutta kiinteistä tulee hiljalleen pääasiallista ravintoa.

6. Saitko sairaalasta apua imetyksen alkuun?
Yksi kätilö oli aivan loistava! Hän oikein otti asiakseen etsiä kanssani hyvä imetysasento. Toki sitä ennen olin kokeillut joitain erilaisia asentoja, mutta mikään ei ollut aivan täydellinen.
7. ...Entäs neuvolasta?
Hmmm. En varsinaisesti. En myöskään osannut kaivata. Neuvolasta tosin vinkattiin, että imetysasentoa kannattaa vaihdella, jottei tule tukoksia tiehyisiin. Ja mahdollista rintatulehdusta.
 
8. Millaista imettäminen mielestäsi oli? Helppoa? Hankalaa? Tylsää? Mukavaa?
Kaikkea tätä! Aluksi haastavaa, tylsää, hidasta. Olo oli kuin lypsykoneella. Toisaalta kun poika oppi paremmin imemään tuli riemua ja homma alkoi sujumaan. Kokonaisuudessaan helppoa, ainakin nyt tuntuu siltä. Olen tyytyväinen, että jaksoin yrittää vaikka välillä oli hieman hankaluuksia. Nyt nuo ovat vain häilyvä muisto.
 
9. Käytitkö rintakumia, rintapumppua tai maidonkerääjää apunasi?
Rintakumi oli käytössä jonkin aikaa. Poika ei minun lättänänänneistä saanut kunnon otetta ja jossain vaiheessa ajattelin, että koko imetysajan käytän rintakumia. Mutta niin se poika vaan oppi! Pumppaillutkin olen, aluksi rinnan tueksi, poika kun ei itseään syönyt tissiltä täyteen. Myös pakkaseen on pumpattu. Maidonkerääjä olen käyttänyt muutamasti, joko yösyötöllä kun seuraavana aamuna on ollut tarkoitus pumpata varastoon tai pumpatessa. Pitkään aikaan en ole kerääjää käyttänyt, valuminen on rauhoittunut melkoisesti.

10. Käytitkö mitään imetyksen tukipalveluja? (Neuvola, imetyspuhelin, imetyspoli...)
Google :) Rintaraivareiden aikaan kaipasin "vertaistukea".

11. Onko sinulla jotain "vinkkiä" imettämisen onnistumiseksi?
Älä luovuta ja jaksa yrittää! Mutta älä ota turhaa stressiä, imetys ei ole ainoa vaihtoehto. Lähes jokainen äiti on kokenut imetyksen ylä- ja alamäet, vaikka välillä tuntuukin siltä että on yksin.

 
 
Ei paras kuva, mutta säädyllinen imetyskuva :)
 

2 kommenttia:

  1. Olen todella ylpeä sinusta! Taannoin imetystä googlatessani löysin sinut kuvahaun ensimmäisten kuvien joukosta! Olin juuri pohtinut, että miten voisin osaltani edistää imetystä tai olla vertaistukena muille, kun huomasin että sinä olet sen jo tehnyt. Upeaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Iso kiitos kauniista sanoista! Olipa jännä palata tämän tekstin ääreen, muistot palasivat.

      Poista

Ihanaa kun löysit tiesi tänne! Kommentit ovat blogin suola, jätä toki merkki käynnistäsi!