20.11.2013

Nollatoleranssi vai sivistyneesti

Viimeistään tässä vaiheessa kun lapsi on jo maailmassa on hyvä suoda muutama hetki ajatuksistaan kuningas alkoholille. Tietenkin jos perheessä alkoholia ei käytetä ollenkaan, ei sitä sen enempää tarvitse ajatella. Mutta mikäli perhe ei ole alkoholiton, on hyvä pohtia alkoholin käyttöä lapsiperheessä.

Millaisen kuvan alkoholin käytöstä haluaa jälkikasvulleen antaa? Omasta mielestäni tähän on olemassa kaksi vaihtoehtoa, nollatoleranssi tai sivistynyt käyttö. Alkoholin suurkulutus ja alkoholismi eivät lapsen maailmaan kuulu.

Toisaalta on hyvä omalla esimerkillään näyttää, että alkoholia voi käyttää kohtuudella, esimerkiksi nauttien lasillisen viiniä hyvän ruuan kanssa. Tällöin alkoholi ei ole niin vieras ja kiehtova asia ja ehkäpä tällöin kodissa voi olla avoimempi ilmapiiri asian suhteen. Lasten saattaa olla helpompi tarvittessa esittää kysymyksiä ja keskustella vanhempiensa kanssa alkoholista. Mutta kuuluuko alkoholi lasten elämään edes tällä tasolla?

Nollatoleranssilla taas voidaan näyttää lapsille esimerkillistä elämää ilman alkoholia. Nollatoleranssilla tarkoitan sitä, että alkoholia ei nautita lasten läsnäollessa. Perheen ei välttämättä tarvitse olla absolutisteja. Alkoholia saa laillisesti Suomessa käyttää vasta 18-vuotiaana, joten vanhemmat voivat esimerkillään näyttää alkoholitonta elämää tähän asti. Mutta tuleeko alkoholista kiehtova kielletty juttu tällä tavalla?

Vaikeita kysymyksiä. Suomessa alkoholia käytetään enemmän kuin suuressa osassa Euroopan maita. Etelä-Euroopan maissa taas tupakoidaan enemmän.

Me olemme molemmat savuttomia ja alkoholin käytössä kohtuullisia. Olemme myös yhdessä käyneet asiasta pienen keskustelun ja päättäneet alkoholikasvatuslinjastamme. Olimme samoilla linjoilla asian suhteen, joten isoa keskustelua ei tarvittu.

Mitä mieltä te olette asiasta? Onko lapsellisissa perheissä keskusteltu asiasta?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihanaa kun löysit tiesi tänne! Kommentit ovat blogin suola, jätä toki merkki käynnistäsi!